U subotu 1. rujna 2018. godine održan je Okrugli stol u vijećnici Općine Dekanovec na temu „Tko je zapravo Florijan Andrašec?“. Prisutni su mogli čuti sve o životu Florijana Andrašeca, našeg pučkog pjesnika, skladatelja, jezeromeštra. Govorilo se o njegovim sačuvanim djelima, a mogla se vidjeti i originalna Andrašecova kajdanka s notnim zapisima. Okrugli stol moderirao je načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović, a okupio je 12 sudionika: magistar glazbe Danijela Požgaja, predsjednika Limene glazbe Dekanovec Antuna Perasa, zamjenika načelnika Općine Dekanovec Vladimira Jambrošića, učiteljicu PŠ Florijana Andrašeca Tatjanu Pintarić, magistara crkvene glazbe i glazbene pedagogije Nikolu Sebastiana Jambrošića, dopredsjednika Matice hrvatske Krunoslava Mikulana, novinara Josipa Šimunka, velečasnog Josipa Drvoderića, autora kipa kantora Stjepana Krnjaka, učiteljicu iz 3. osnovne škole Čakovec Tihanu Preksavec te kustosicu Etnografskih zbirki MMČ-a Janju Kovač.

[Kaj vam se je pripetilo, kaj vam se je dogodilo...] A što pak se događalo sljedećeg dana? Pod organizacijom Općine Dekanovec i Limene glazbe Dekanovec cjelodnevna manifestacija započela je u jutarnjim satima kada su svi mještani i posjetioci Dekanovca imali priliku uživati u razgledavanju mjesta vožnjom turističkog vlakića. Vožnja je bila besplatna te su svi bili dobrodošli, a u njoj su uživali i oni najmanji i njihove bake. Prepun vlakić vozio je cijeli dan po Dekanovcu pa sve do rijeke Mure „Pre jaki glavi“, gdje je ujedno za sve posjetioce bilo i okrijepište. Nedjelju su mještani Dekanovca prije svega proveli aktivno. U 13:30 sati kod Doma kulture u Dekanovcu okupili su se biciklisti. Prisutni su bili svih uzrasta, od onih najmanjih do onih u najboljim godinama. Relacija biciklijade bila je od Doma kulture do Mure. Svi biciklisti mogli su sudjelovati u nagradnoj igri čija je glavna nagrada bila – biciklin, a izvlačenje sretnoga dobitnika bilo je po završetku „5. glazbene večeri kantora Florijana Andrašeca“. Na Muri su se biciklisti odmorili i okrijepili, za što se vrlo dobro pobrinulo Ribičko društvo Dekanovca. [Tam pri našoj staroj Muri, tam ti nekaj vek šlafuri…]
Nakon rekreacije, ljubitelji starih motornih vozila, ali i svi ostali bili su u prilici uživati u 40-tak lijepo uređenih i atraktivnih povijesnih vozila raznih marki iz svih dijelova svijeta. Za nezaboravni doživljaj zaslužni su Oldtimer klub Međimurje – Čakovec i Oldtimer klub Classic Prelog. Vlasnici motornih vozila okupili su se također kod Doma kulture te su predstavili svoja vozila po cijelom Dekanovcu sve do Mure, točnije Jake Glave gdje su se i vozači mogli okrijepiti. Nakon toga svi su zajedno krenuli na sportsko igralište na kulturnu manifestaciju „5. glazbena večer kantora Florijana Andrašeca“.

[Tam od mutne Drave, k severu do Mure nižeju se sela i bele kapure…] Niti kiša i obilniji pljuskovi nisu omeli manifestaciju značajnu za Općinu Dekanovec. Spomenuta se manifestacija održava u čast i spomen Florijanu Andrašecu i njegovom stvaralaštvu koje ima velik doprinos u cjelokupnom kulturnom životu sjeverozapadne Hrvatske. Cilj manifestacije je njegovanje i promoviranje kantorova imena i pjesama te okupljanje glazbenika s naših područja. Na manifestaciji vrhunski izvođači izvode kantorove pjesme uz pratnju Međimurskog simfonijskog orkestra Florijan Andrašec kojeg je osmislio magistar glazbe Danijel Požgaj. Ovogodišnji izvođači bili su Karlo Čeh (Međimurje kak si lepo), Samanta Grahovec (Zelena Dobrava), Josip Mezga (Šetal sam se gori doli po polju), Cecilija Merkač (Se po tihoj nočki spi), Josip Sanjković (Počelo se protuletje tpirati), Filip Hozjak (Sedi si kraj mene), August Petrović (Da bi imel perje), Ivana Tkalec (Mara išla s Ferketinec), Tamara Korunek (Znoš ti golob da je došel), Andrea i Goran Šafarić (Nega sonca nit meseca), a gost večeri bila je Lidija Bajuk, jedna od vodećih ličnosti hrvatske etnoglazbe. Svim izvođačima u znak zahvale uručeni su prigodni pokloni prikladni za ovo naše podneblje – cvijeće izrađeno od papira i kipić kantora Florijana Andrašeca. Po prvi puta „5. glazbena večer kantora Florijana Andrašeca“ održala se vani na otvorenom, te se moglo iščitati koliko ima poklonika, štovatelja i zaljubljenika u kantorovu poeziju. Program glazbene večeri vodila je Mirjana Švenda. Valja spomenuti i novoformirano KUU "Florijan Andrašec" Dekanovec koje je uz zvonke zvukove pjesama pokazalo tradicionalne plesove u tradicionalnoj odjeći. Također, imali su i štand s tradicionalnim kolačima, a sve zahvaljujući mladoj predsjednici Luciji Tomašek. Manifestaciju su uveličali i učenici PŠ Florijana Andrašeca Dekanovec, koji su obučeni u narodne nošnje pažljivo promatrali i učili sve o izradi cvijeća od papira, a o čemu su ih podučavale Ljubica Đurkin i Nada Tomašek. Djeca su tako izrađene cvjetove dijelili uzvanicima „5. glazbene večeri kantora Florijana Andrašeca“ što je izmamilo brojne osmjehe uzvanika.

[Tu stanuje rad, mir, ljubav vesela, što je dika, ponos, međimurskog sela!]

Manifestaciju su svojim dolaskom uveličali župan Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman, prvi župan međimurske županije Marijan Ramuščak, načelnici susjednih Općina: Domašinec Mario Tomašek, Belica Zvonimir Taradi i Podturen Perica Hajdarović te predstavnici susjednih škola, predstavnici udruga, poduzetnici i mnogi drugi.

Pripreme za manifestaciju trajale su poduže pa je tako manifestacija zaokružena dodjelom zasluženih zahvalnica svima koji su pripomogli u njezinu održavanju. Načelnik je dodijelio zahvalnicu Ministarstvu kulture RH, Međimurskoj županiji, Općini Dekanovec, Radijskoj postaji ,Studio M', Limenoj glazbi Dekanovec, KUU Florijana Andrašeca, DVD-u Dekanovec, SRD-u „Mura“ Dekanovec, NK-u ,Mladost' Dekanovec, PŠ Florijana Andrašeca Dekanovec, Danijelu Požgaju te Ljubici Đurkin i Nadi Tomašek te ugostiteljstvu „Bajzovi dvori“. Načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović posebno je naglasio zahvalu svim udrugama na angažmanu u samoj organizaciji manifestacije te svim studentima koji su bili uključeni u organizaciju. Upravo zbog toga manifestacija je uspješno realizirana na radost i veselje svih mještana Dekanovca i posjetioca. Svi mještani Općine Dekanovec bili su počašćeni jelom i pićem, a sve pod pokroviteljstvom Općine Dekanovec.

Manifestacija je izvrstan način i odlična ideja da se Dekanovec promovira brendom kantora Florijana Andrašeca, odnosno stvaralaštvo pjesnika koji je živio u narodnom duhu i narodnoj svijesti, ali i mjesto poput lijepoga nam Dekanovca, najmanje Općine međimurske županije. [Oj ti domek zlati, ti hižica moja, kolko put na tebe mislim, nema niti broja. Kolko put se zglednem, domek prema tebi, kak dugo bil vu svetu, na te zabil ne bi…]

Sastavile: Marija Marković, Jelena Branilović i Elena Mesarek

 

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak
07:00 - 15:00 sati

Vikendom i praznicima
Općinski ured ne radi

Informacije

Tel: 040/849-488

Fax: 040/849-488

OIB: 34666892913

IBAN:
HR26 2340009 1860300002

Adresa:
F. Andrašeca 41
40318 Dekanovec

E-mail:
opcina-dekanovec@ck.t-com.hr

Važniji brojevi

Općina Dekanovec
Tel.: 040/849-488
Fax.: 040/849-488

Načelnik Općine Dekanovec
Tel.: 040/849-488
Mob.: 098/493-161

Područna Škola Florijana
Andrašeca Dekanovec

040/849-409

Ambulanta Domašinec
040/863-013

Poštanski ured Dekanovec
040/372-140

Matični ured Dekanovec
040/849-017

Župni Ured Dekanovec
040/849-026

BIOINSTITUT Čakovec
lov pasa lutalica, uklanjanje lešina
040/391-480
040/390-896
098/463-464 (dežuran)

GKP PRE-KOM Prelog
odvoz smeća
040/645-535

Kalendar događaja u Općini Dekanovec

Projekt FINOTEKA

Autobusne linije

Za vrijeme školske nastave

Radni dan Subota
Polazak Dolazak Polazak Dolazak
5:23 5:45 6:15 6:40
6:12 6:35    
6:15 6:40    
8:00 8:30    
9:00 9:25    
9:29 10:30    
12:05 12:30    
15:48 16:20    
18:38 19:10    

Za vrijeme školskih praznika

Radni dan Subota
Polazak Dolazak Polazak Dolazak
5:23 5:45 Nema linija
6:15 6:40
8:00 8:30
9:29 10:30
15:48 16:20

Navedeno je vrijeme polaska iz Dekanovca i dolaska u Čakovec.

Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu

Strateški razvojni program Općine Dekanovec

Strateški razvojni program Općine Dekanovec